Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Zašto sve više poslovanja bira VSaaS opciju?

Blog tekst - zašto sve više poslovanja bira VSaaS opciju

Zašto sve više poslovanja bira VSaaS opciju?

Poslovni uspeh koji dovodi do širenje poslovanja - san je svakog preduzetnika. Međutim, širenje biznisa na više poslovnica na različitim lokacijama, sa sobom donosi brojne izazove. Neki bi rekli da su to “slatke muke” uspešnog poslovanja, ali bi se pitanjem bezbednosti poslovnog prostora svakako trebalo dodatno i ozbiljno pozabaviti. 

 

Zakoni fizike su neumoljivi - ne možemo biti u isto vreme na više mesta. Baš tu i leži najveća briga preduzetnika: kako sve držati pod kontrolom i osigurati isti nivo bezbednosti u svim poslovnicama, čak i ako se radi o čitavom maloprodajnom lancu koji se proteže po celoj državi ili čak po regionu i svetu. 

 

Kada je reč o video nadzoru, centralizacija podataka i jednostavan pristup snimcima pohranjenim na cloud deluje kao idealno rešenje. Bez obzira gde se nalazite, u svakom trenutku možete pristupiti video materijalu i blagovremeno odreagovati na propuste ili krizne situacije. Sve držite pod kontrolom na svim lokacijama, a jedini preduslov je stabilna internet konekcija.

 

Šta predstavlja VSaaS i koji su benefiti?

 

VSaaS (Video Survelliance as a Service) podrazumeva pohranjivanje snimljenog video materijala na cloud i predstavlja pomak u odnosu na raniji trend pohranjivanja materijala na video snimače ili hard diskove. Statistika govori u prilog VSaaS opciji, budući da je 93% svetskih kompanija već prihvatilo cloud kao primarni prostor za pohranjivanje podataka.

 

U pitanju je relativno nova tehnologija, koja nudi brojne benefite:

 

  • Daljinsko posmatranje više lokacija u realnom vremenu sa bilo kog mesta 24/7, putem mobilne aplikacije ili preko računara.

  • Jednostavna integracija s drugim aplikacijama i drugim sistemima tehničke zaštite (alarmni sistemi, kontrola pristupa), što omogućava lakši uvid u situaciju i lakše upravljanje sistemom.

  • Moguće je povezivanje s postojećim nadzornim kamerama, što znači da nema dodatnih ulaganja u hardver da biste pristupili novim funkcijama. 

  • Na raspolaganju je napredna video analitika putem koje dobijate uvid u integrisane sisteme, obrasce ponašanja kupaca i potencijalne rizike. Detaljna analiza vam omogućava da lakše donesete važne poslovne odluke, na osnovu jasne statistike.

  • Važni video snimci se lako mogu podeliti s drugim korisnicima koji imaju pristup. S druge strane, vrlo lako se podešavaju nivoi pristupa za svakog pojedinačnog korisnika.

  • Sajber sigurnost više nije briga IT tehničara, a kompanija ne mora brinuti o organizaciji IT tima, mogućim kvarovima i ažuriranju. VSaaS ponuda uključuje brigu o sajber bezbednosti sistema. Moguće je ograničiti interakciju kamera s drugim uređajima koji su povezani na mrežu, čime se smanjuje rizik od neovlaštenog pristupa i instalacije špijunskog softvera. VSaaS rešenja su zaštićena TLS i HTTPS enkripcijom i na cloud-u se nalazi nekoliko šifriranih kopija podataka, što predstavlja veliki problem za hakere koji tragaju za lakim metama.

 

Mogući nedostaci VSaaS modela su neprekidna potreba za stabilnom internet konekcijom i činjenica da je reč o novoj tehnologiji koja se i dalje usavršava. Slaba internet konekcija može uticati na kvalitet pohranjenog materijala, dok prekid konekcije može rezultirati nepovratnim gubitkom podataka. Za nesmetano snimanje i pregled materijala, trebalo bi otvoriti dvosmerne portove firewall-a, što bi moglo povećati krajnje troškove. Budući da je u pitanju relativno nova tehnologija, proces prilagođavanja je i dalje u toku, što znači da ne postoji standardna ponuda, pa usluge mogu varirati u zavisnosti od odabranog provajdera.

 

Kome se preporučuju VSaaS rešenja?

 

Danas se VSaaS rešenja prevashodno preporučuju srednjim i velikim preduzećima, koja raspolažu s većim brojem kamera u sistemu (više od 10 kamera) i imaju veliki protok podataka (veliki fps, visoka rezolucija). VSaaS model je idealna opcija za kompanije koje posluju na više lokacija, budući da se na ovaj način izbegava trošak ugradnje snimača na svakoj lokaciji, a moguća je centralizacija podataka.

 

Primena hibridnih rešenja je takođe jedna od opcija. Mrežni snimač se najčešće koristi za celodnevno snimanje, dok se na cloud pohranjuju ključni snimci ili se prostor koristi za rezervno ili dopunsko snimanje. Smatra se da će implementacija VSaaS modela postati praksa u bliskoj budućnosti. Konstantno se radi na daljem razvoju rešenja, a stabilna internet konekcija u poslovnom okruženju je postala imperativ, te zapravo i ne predstavlja dodatni zahtev ovog modela. Čitav niz prednosti VSaaS rešenja objašnjava zašto sve više kompanija širom sveta bira upravo ovaj model kao idealnu opciju za podizanje bezbednosti poslovnog prostora na novi nivo.

 

 

 

Predložene teme za čitanje:

 

NVR ili VSaaS - kako napraviti pravi izbor?

Požar na radnom mestu - prevencija i detekcija kao prioriteti!

Sigurnosni sistemi u hotelima - noviteti, integracije i vrhunska zaštita

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.