Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Požar na radnom mestu - prevencija i detekcija kao prioriteti

Blog strana - požar na radnom mestu

Požar na radnom mestu - prevencija i detekcija kao prioriteti!

Vatra - od pamtiveka jedan od najvećih ljudskih strahova. I s razlogom je tako: samo jedna varnica može pokrenuti vatrenu stihiju koja će u trenu progutati teško stečenu imovinu ili čak ugroziti ljudske živote. Međutim, strah od požara nije naša svakodnevna briga i uglavnom ga postajemo svesni tek kada smo suočeni s opasnom situacijom. 

 

Jasno je da ne postoji prostor koji je imun na požar, bilo da je u pitanju vaš dom, lokalni tržni centar, prodavnica, kafić, restoran, bioskop, pozorište, ili vaše radno mesto. S tim u vezi, veoma je važno upoznati se s protokolom i preventivnim merama protiv širenja požara, kako biste bili sigurni da ste uvek maksimalno zaštićeni.

 

Šta učiniti ako dođe do požara na radnom mestu?

 

Požar na radnom mestu je izrazito stresna situacija i ljudi su skloni panici jer u trenutku moraju doneti presudne odluke. Dva osnovna pitanja s kojima se susrećemo su:

 

Kuda se zaputiti?

Kome se obratiti?

 

Da bi u kriznim situacijama pravilno odreagovao, zaposleni mora biti upućen u plan evakuacije. Dakle, poslodavac ima zakonsku obavezu da donese neophodna interna akta, u skladu sa zakonom o požaru. Ne smemo zaboraviti da je svaki prostor poseban i odlikuju ga određene individualne karakteristike, što znači da ne postoje dva identična radna mesta! To bi značilo da plan evakuacije mora biti prilagođen konkretno vašem radnom prostoru i okruženju. Redovno ažuriranje plana evakuacije i izrada Procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja takođe su u obavezi poslodavca.

 

Za početak, morate biti u stanju da razlikujete protivpožarnu sirenu od drugih alarmnih sirena. Kako biste bezbedno napustili prostor u slučaju nastanka požara, morate znati gde se nalaze najbliži aparati za gašenje požara, kao i najbliži evakuacioni izlazi

 

Ukoliko sami identifikujete požar, upozorite prisutne aktiviranjem požarnog alarma. Ako ste u prilici, upotrebite najbliži protivpožarni aparat, kako biste ublažili ili lokalizovali požar. Međutim, učinite to isključivo ako ste sigurni da ćete tokom celog procesa biti potpuno bezbedni! Ništa nije vredno ljudskog života, pa ostavite sve za sobom i s kolegama se zaputite prema najbližem izlazu.

 

Dakle, osnovni cilj je da bezbedno napustite zgradu, pridržavajući se plana evakuacije. Usput, ako imate vremena, zatvorite sva vrata i prozore, kako biste sprečili dalje širenje požara. Vodite računa da prozore i vrata samo zatvorite i da ih ne zaključavate! Ako se pojavi gust dim, aktiviraće se signalna svetla. Tkaninom pokrijte nos i usta i nastavite da se krećete prema najbližem izlazu. 

 

Simulacione vežbe ključne za prevenciju!

 

Mada ih mnogi doživljavaju kao gubljenje vremena ili zabavu, simulacione vežbe su ključne za prevenciju požara! Informacije koje dobije tokom simulacije požara, svaki radnik bi morao da zna “u po dana i u po noći”. Jedino na ovaj način će pravilno odreagovati u stanju panike i neće predstavljati pretnju svojim kolegama tokom evakuacije. Efikasne protivpožarne vežbe su sastavni deo plana bezbednosti i trebalo bi im pristupiti ozbiljno i savesno.

 

Svi radnici moraju biti upućeni u aktuelni plan evakuacije i u svako ažuriranje. Širenje radnog prostora i zapošljavanje novih radnika su, između ostalog, razlog za sprovođenje protivpožarnih vežbi u bližoj budućnosti. Pri tome, procenu zaštite od požara bi trebalo odraditi na svakoj novoj lokaciji i redovno proveravati isrpavnost svakog aparata za gašenje požara.U svetu modernih sistema tehničke zaštite, prevencija ima primat nad sanacijom. Sistemi dojave požara se koriste za rano otkrivanje požara i detekciju dima i toplote, i to pomoću posebnih senzora, odnosno protivpožarnih detektora. Glavni zadatak protivpožarnih sistema jeste pravovremena detekcija požarne situacije i alarmiranje vlasnika i nadležnih službi, u cilju suzbijanja iste. Vlasnici kompanija moraju imati na umu da su sistemi dojave požara strogo regulisali zakonom i da moraju biti usklađeni s važećim regulativama. Projektovanje i instalaciju ovakvih sistema bi trebalo prepustiti isključivo stručnim firmama, koje poseduju sve neophodne licence.  

Predložene teme za čitanje:

 

Sigurnosni sistemi u hotelima - noviteti, integracije i vrhunska zaštita

Sigurnost kampusa i studentskih domova

Pametni gradovi budućnosti

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.