Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Pametni sistemi video nadzora - sigurnost gledališta, arena, stadiona

Blog tekst - Pametni sistemi video nadzora

Pametni sistemi video nadzora - sigurnost gledališta, arena, stadiona

Epidemiološka situacija se konačno primirila, pa koncerte, utakmice i razna okupljanja ponovo upisujemo u svoj raspored. I dok gledamo u more ljudi ispred i iza sebe, retko kada se zapitamo ko i na koji način u tom trenutku brine o bezbednosti svih nas. 

 

Bezbednost posetilaca uvek mora biti prioritet. Međutim, veliki prostori poput gledališta, arena i stadiona, kroz koje godišnje prođe i više miliona posetilaca, predstavljaju pravi izazov za sisteme video nadzora i fizičko obezbeđenje. Menadžment velikih kompleksa se danas, u potrazi za odgovorom na ovaj ozbiljan zadatak, sve više oslanja na pametne sisteme video nadzora. Reč je o tehnološkim rešenjima koja potpuno automatizuju rutinsku sigurnosnu kontrolu, u realnom vremenu prate dešavanja i po potrebi aktiviraju upozorenja, te na taj način omogućavaju osoblju da blagovremeno i efikasno reaguje. 

 

Sigurnosni izazovi i odgovor napredne tehnologije

 

U većim prostorima će se istovremeno naći veći broj posetilaca, čime se automatski povećava šansa za nastanak gužve, nezgoda i opasnosti od požara. Baš iz tog razloga, svaki segment većeg kompleksa zahteva konstantan monitoring. Realnost je da je takva organizacija veoma zahtevna - primenom tradicionalnih metoda je praktično neostvariva. Tradicionalne metode održavanja bezbednosti na velikim prostorima poput stadiona, zakazuju pred ovako ozbiljnim zadatkom.

 

Pametni sistemi video nadzora postižu maksimalan nivo bezbednosti na velikim prostorima, uvođenjem video analitike i AI tehnologije u celu priču. Navedena rešenja omogućavaju i svojevrsno “tagovanje” video materijala, što operaterima osigurava olakšanu pretragu i blagovremenu reakciju. 

 

Funkcija pametnih sistema video nadzora nije ograničena samo na enterijer. Naime, integracijom ANPR tehnologije (prepoznavanje registarskih tablica) omogućava se kontrola pristupa i ubrzava se kompletan proces parkiranja velikog broja posetilaca. Na ovaj način se, pored unapređenja bezbednosnih uslova, iskustvo posetilaca podiže na novi nivo, usled unapređenja korisničke usluge

 

Konkretna primena pametnih rešenja video nadzora na velikim prostorima

 

Jasno je da će video nadzor prostora velike kvadrature zahtevati instalaciju većeg broja sofisticiranih kamera. Teško je generalizovati brojke, ali uzećemo da je za nadzor prostora koji može primiti oko 2 miliona posetilaca godišnje, biti potrebno preko 600 kamera za video nadzor. Ne smemo zaboraviti da prostori poput stadiona i arena zahtevaju nadzor 24 časa. 

 

Međutim, osiguranje dovoljnog broja kamera tek je prvi korak zahtevnog procesa: opremu je neophodno strateški pozicionirati po celom kompleksu, da bi se postigli očekivani rezultati. Takođe, neophodno je utvrditi koji tip kamere ugraditi na kojoj lokaciji, a ne sme se zanemariti ni prostor oko samog objekta. 

 

Automatizacija koju nude pametna rešenja ovde dolazi do izražaja jer podrazumeva angažman manjeg broja operatera za pokrivanje velikog prostora. Samim tim, govorimo o uštedi resursa na duže staze. Takođe, smanjuje se šansa za nastanak propusta i omogućava preventivno delovanje. Prevencija se često ogleda u opciji automatskog prebrojavanja posetilaca. Automatsko prebrojavanje posetilaca na određenoj lokaciji dozvoljava prokativnost kroz sprečavanje nastanka gužve i mogućeg začepljenja prolaza. 

 

Ako do incidenta ipak dođe, pametna sigurnosna rešenja omogućavaju brzu reakciju i ekspeditivno razrešenje nastale situacije. Pregled zabeleženog video materijala jasno prikazuje uzrok i posledice određene akcije, te je krivce lako prepoznati i locirati. Ušteda vremena je neminovna. 

 

Bezbednost posetilaca uvek mora biti prioritet

 

Potpuno je razumljivo da posetioci koncerta, sportskog dešavanja ili bilo kakvog većeg okupljanja, očekuju da im je bezbednost zagarantovana dok borave na stadionu ili u areni. Karta koju su kupili osigurava im mesto, ali i bezbednost dok god se nalaze na prostoru gde se događaj održava. Poverenje koje posetioci poklanjaju mora se opravdati, pa je primena najsavremenijih tehnoloških rešenja u cilju podizanja bezbednosti na najviši nivo - najodgovorniji mogući korak. 

 

Bezbednost posetilaca je uvek prioritet. Samim tim, instalacija najsavremenijih sistema tehničke zaštite takođe mora biti prioritet, dok se redovni stručni servis podrazumeva.
Predložene teme za čitanje:

 

AIoT - budućnost na dohvat ruke

Zašto je 2022. godina ključna za razvoj pametnih kuća

Sigurnosni sistemi u hotelima

 

 

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.