Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - AIoT - budućnost na dohvat ruke

Blog tekst - AIoT buducnost na dohvat ruke

AIoT - budućnost na dohvat ruke

Poslednje decenije smo svedoci vrtoglavog razvoja IoT (Internet of Things) uređaja u svim sferama života. Reč je o različitim senzorima, aparatima, monitorima i sličnim uređajima, koji imaju sposobnost da se povežu na internet, ali i da međusobno komuniciraju i razmenjuju ogromnu količinu informacija. Prednosti hiper-konekcije ogledaju se u olakšanoj komunikaciji, ali i u poptuno automatizovanoj kontroli uređaja, što garantuje uštedu vremena i novca. 

 

Istraživanje IDC-a (International Data Corporation) procenjuje da će do 2025. godine postojati čak 41.6 milijardi povezanih IoT uređaja, koji će generisati preko 79.4 zetabajta (ZB) podataka. Takođe, procenjuje se stopa porasta ukupne godišnje generisane količine podataka od 28,7% u periodu od 2018. do 2025. godine. U svetu u kojem je blagovremena informacija odavno postala najvredniji resurs, ovakva prognoza je impresivna!

 

AI i IoT

 

Sledeći logičan korak bi svakako bila implementacija AI rešenja u IoT tehnologiju. Na taj način bi AIoT uređaji bili u stanju ne samo da se povežu i razmenjuju podatke, nego i da ih analiziraju, uče na osnovu prikupljenog materijala i donose autonomne odluke i to bez ljudske intervencije. Smatra se da će integracijom AI rešenja, IoT tehnologija dostići svoj pun potencijal. Na osnovu prikupljenih podataka od strane IoT senzora ili drugih uređaja (zvuk, temperatura, vlažnost…), AI tehnologija će biti u stranju da donese odluke i trigeruje akcije.

 

Prednosti AIoT rešenja

 

Povećanje efikasnosti. AIoT rešenja su u stanju da procesuiraju i detektuju obrasce u operativnim podacima i to u realnom vremenu (obrasci koje ljudsko oko često ne može ni prepoznati). Navedeni podaci su mogu koristiti za unapređenje uslova rada, a krajnji rezultat je optimizacija procesa, povećanje efikasnosti i smanjenje operativnih troškova.

 

Upravljanje rizicima. Moderna tehnologija omogućava pravovremeno prepoznavanje potencijalnih rizika, što dalje može uticati na optimizaciju procesa i povećanje nivoa sigurnosti. AI tehnologija se posebno ističe prilikom predviđanja mogućih mehaničkih propusta u fabrikama.

 

Napredno upravljanje rokovima. Kašnjenja postaju sve manje prihvatljiva, naročito u situacijama kada govorimo o kompleksnim procesima koji zahtevaju integraciju više zasebnih sektora. Neplanirani dodatni troškovi važnih resursa, posebno novca i vremena, usled nepredviđenih kvarova na opremi i mašinama, mogu se preduprediti tzv. prediktivnim održavanjem. Analizom dostupnih podataka, savremena AIoT rešenja mogu predvideti kvarove na određenim komponentama i na taj način omogućiti blagovremenu reakciju, odnosno proaktivni remont. Rokovi se ne probijaju, a problem se sanira u samom začetku.

 

Unapređenje korisničkog iskustva. Zahvaljujući naprednoj analizi dostupnih podataka o demografiji i ponašanju, AIoT rešenja su u stanju da unaprede korisničko iskustvo prilikom kupovine i to putem personalizovanih preporuka.

 

Primena i budućnost AIoT rešenja

 

Primena modernih AIoT rešenja je moguća u brojnim sferama života: agrokultura, industrijska automatizacija, transport i logistika, maloprodaja, zdravstvo, “pametne” kuće…

 

Biljke su posebno osetljive na spoljašnje uslove, poput količine padavina, temperature ili napada štetočina. AI tehnologija može analizirati podatke koji dolaze od IoT senzora, te na taj način pomoći u donošenju mudrih odluka po pitanju setve, sadnje, đubrenja ili upotrebe pesticida.

 

U fabrikama se AIoT rešenja mogu koristiti za napredno upravljanje rokovima i blagovremeni remont komponenti - što na kraju rezultira optimizacijom procesa, ali i produžavanjem životnog veka opreme. 

 

Analiza podataka prikupljenih pomoću GPS trekinga, može se iskoristiti za prevenciju nastanka kvarova i blagovremeni remont vozila. Podaci se mogu koristiti i za navigaciju u realnom vremenu, kako bi se smanjio trošak goriva, pratilo ponašanje vozača i uvek ispoštovali zadati rokovi. Postaje jasno zašto transportne kompanije mogu imati velike koristi od AIoT rešenja.

 

“Pametne” kuće postaju još pametnije. Sve se više fokusiramo na uštedu važnih prirodnih resursa jer znamo da su raspoložive količine ograničene. AIoT rešenja omogućavaju pametnu potrošnju električne energije, uzimajući u obzir ponašanje pojedinca. Analiza stanja svih sistema u domaćinstvu omogućava preventivni remont umesto hitne popravke kada kvar već nastane. Upotreba AIoT rešenja se može proširiti i na cele gradove, te se na taj način postiže optimizacija upravljanja otpadom, parking menadžmenta, kontrole saobraćaja, efikasnosti osvetljenja…

 

Savremena AIoT rešenja mogu učestvovati i u spašavanju ljudskih života. Naime, nudi se opcija monitoringa pacijenata s udaljenih lokacija u slučaju detekcije anomalija, kao i predikcije povećanog rizika od nastanka određenih bolesti - i to sve putem analize zdravstvenog kartona u elektronskoj formi. Ne smemo zaboraviti ni na medicinske robote koji učestvuju u kompleksnim operacijama, te garantuju vrhunske rezultate uz minimalni rizik.

 

Uzimajući u obzir prednosti i mogućnosti AIoT rešenja, sa sigurnošću možemo tvrditi da ih zasluženo čeka blistava budućnost. Vredi napomenuti i da je vrednost AIoT tržišta 2019. godine bila 5.1 milijardi dolara, dok se prognozira da će 2024. godine iznositi čak 16.2 milijarde dolara. 
Predložene teme za čitanje:

Sigurnosni sistemi - istorija, evolucija i budućnost

Pametni gradovi budućnosti

Pametni sistemi video nadzora - sigurnost gledališta, arena, stadiona

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.