Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Zašto je 2022. godina ključna za razvoj pametnih kuća?

Blog tekst - Zašto je 2022. godina ključna za razvoj pametnih kuća

Zašto je 2022. godina ključna za razvoj pametnih kuća?

Pola godine je za nama i sada već sa sigurnošću možemo tvrditi da su se prognoze stručnjaka obistinile i da je 2022. godina ključna za razvoj pametnih kuća. Posledice pandemije osetili smo u brojnim sferama života i gotovo da nema grane industrije koja nije bila pogođena ovim neočekivanim zdravstvenim problemom. U postpandemijskom periodu su pojedine industrije uspele da se vrate na noge, dok druge i dalje mukotrpno pokušavaju da poslovanje vrate na nivo iz perioda pre pandemije.

 

S druge strane, postoje industrije koje nisu osetile posledice krize ili su čak uspele i da napreduju! Jasno je da je u krizno vreme finansijska moć kupaca slabija (ni dan danas se ne može porediti sa prepandemijskim periodom), ali se menjaju prioriteti i preusmeravaju resursi. Interesovanje za pametne uređaje, poput pametnog termostata ili detektora za kontrolu kvaliteta vazduha, eksponencionalno raste od početka 2020. godine. U toku karantina, ljudi su praktično sve vreme provodili u svojim domovima, što ih je dodatno podstaklo da životni prostor urede prema sopstvenim potrebama i željama. Tvrdnju o dominaciji pametnih kuća potkrepljuje i činjenica da su brendovi koji se bave proizvodnjom pametnih uređaja prijavili brz i potpun oporavak poslovanja već tokom druge polovine 2020. godine. Dakle, što se tiče tržišta pametnih uređaja, stanje trenutno ne odstupa od prepandemijske prognoze - štaviše beležimo i porast!

Otkrivamo trenutne trendove u svetu pametnih kuća i kakve novitete nam donosi godina u toku.

 

Interoperabilnost i WiFi sensing

 

Smatra se da je interoperabilnost presudan trend u svetu pametnih kuća za 2022. godinu. Naime, iako će proizvođači nastaviti da nude konkretna vlasnička rešenja, jasno je da su brendovi spremni i na saradnju, kako bi bili u stanju da klijentima isporuče pametni dom budućnosti. Ukoliko se doslovce prate predviđeni standardi, ne postoje razlozi za nastanak problema u postizanju ovog cilja. Trend se primećuje i kod B2B projekata, kao npr. saradnja građevinskih kompanija i osiguravajućih kuća. 

 

Drugi trend, o kojem se sve više govori, je sensing. Inovativne tehnologije mogu se koristiti i u našim domovima i beležiti stanje ukućana. Primera radi, sensing tehnologija je u stanju da, putem WiFi detekcije, registruje pad osobe u sopstvenom domu. Jasno je koliki su benefiti primene ovakvih rešenja, posebno ako u prostoru borave starije ili bolesne osobe. WiFi sensing i pametna primena radara predstavljeni su i na ovogodišnjem CES-u, gde je nekoliko brendova pokazalo kako se radar može koristiti za praćenje zdravstvenog stanja.

 

AI - sveprisutna u pametnim kućama

 

Primena AI rešenja je sve prisutnija u pametnim kućama, a u pitanju je trend koji će se nastaviti i u budućnosti. Uređaji o kojima smo do pre nekoliko godina mogli samo da maštamo, danas su sastavni deo našeg domaćinstva. Od pametnih termostata koji su sposobni da nam štede novac, jer su programirani da se aktiviraju za vreme “jeftine struje”, preko kamera za video nadzor koje su u stanju da ignorišu prepreke kako bi se fokusirale na željeni objekat, do robotskih usisivača koji koriste AI rešenja kako bi uspešno zaobilazili nameštaj - jasno je da su pametni uređaji postali deo naše svakodnevice, ali i da postaju sve pametniji. Tu su i rerne i mikrotalasne pećnice koje mogu identifikovati hranu i pripremiti jelo prema dostupnom receptu i mašine za veš koje same detektuju vrstu tkanine i nivo zaprljanosti materijala. Moramo se osvrnuti i na sisteme tehničke zaštite koji koriste sofisticirane algoritme u cilju prepoznavanja lažnih alarma.

 

Energetska efikasnost i zdraviji život

 

Pametne tehnologije idu i korak dalje, pa su u stanju da nam ponude rešenja za postizanje energetske efikasnosti i vođenje zdravijeg života u našem domu. Moderni pametni termostati nam nude opciju “energy shift”, koja omogućava podešavanje u cilju maksimalnog korišćenja čiste energije - koja nam dolazi od sunca ili vetra. Zatim, pametni električni paneli su u stanju da detektuju najveće potrošače među uređajima, te da solarno skladištenje koriste za napajanje upravo ovih uređaja. 

 

Pametna kuća nam olakšava i brigu o zdravlju. Primena video analitike omogućava praćenje disanja i može reagovati na prve znakove zdravstvene krize (ubrzano, neujednačeno ili isprekidano disanje). Tu su i pametni uređaji koji beleže kvalitet vazduha, te otkrivaju povećenu emisiju zagađivača poput CO2. 

 

Pametne kuće se ipak suočavaju s ograničenjima

 

Savremena tehnologija ipak nije dosutpna svima i u svakom trenutku. Iako potražnja za pametnim uređajima nije redukovana u proteklih nekoliko godina, stanje u privredi i ekonomiji je ipak uticalo i na ovo tržište. Problemi uglavnom nastaju usled prekida u lancima isporuke: nestašica komponenti, prekid proizvodnje, kašnjenje u transportu…

 

Određeni uređaji su ovim okolnostima pogođeni više nego drugi, ali nam je potpuno jasno da je reč o varijablama koje je nemoguće kontrolisati. Ostaje da pratimo dalji razvoj pametne tehnologije, koja je i ove godine pokazala značajan napredak, a pogled u budućnost svakako deluje obećavajuće.
Predložene teme za čitanje:

 

AIoT - budućnost na dohvat ruke

Sigurnost kampusa i studentskih domova

Sigurnosni sistemi u hotelima

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.