Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Kratka istorija sigurnosnih sistema

Blog tekst - Kratka istorija sigurnosnih sistema

Sigurnosni sistemi: istorija, evolucija i budućnost

Želja da zaštitimo svoj dom i naše najbliže datira još od samih začetaka ljudske vrste. Čovek je vrlo rano shvatio da mora da čuva ono do čega mu je stalo i što je stekao jer, u suprotnom, posledice mogu biti pogubne. Prve “sigurnosne sisteme” uočavamo još 390. godine pre nove ere, kada su guske korišćene kao veran alarm protiv uljeza. Jasno je da i dalje ne možemo govoriti o sigurnosnom sistemu u pravom smislu te reči, ali je očigledna namera da se doskoči lopovima i vandalima i da se prostor zaštiti na najdovitljiviji način. 

 

Moderni sistemi tehničke zaštite razvijaju se uporedo s razvojem video tehnologije, pa začetke beležimo kasnih šezdesetih godina prošlog veka. U međuvremenu se industrija transformisala, promenila, rasla i razvila se, te smo danas svedoci sigurnosnih rešenja o kojima smo do pre par decenija mogli samo da maštamo. 

 

Stručnjaci prognoziraju da će tržište sistema tehničke zaštite do 2023. godine biti vredno preko 75 milijardi dolara. Najsavremenija sigurnosna rešenja pružaju nam brojne opcije: integraciju više različitih sistema, daljinsko upravljanje, pohranjivanje podataka na cloud, široko korišćenje WiFi tehnologije, mogućnost kreiranja kvalitetnih snimaka u potpunom mraku… Moglo bi se reći da smo daleko dogurali od par gusaka koje ustreptalo gaču kada uoče uljeza u prolazu.

 

Kratak osvrt u prošlost

 

Pre izuma modernih sigurnosnih sistema, ljudi su se uglavnom oslanjali na opkope, pokretne mostove, pse čuvare i strateški postavljena ogledala. Prvi sigurnosni alarm osmislio je Augustus Pope 1853. godine: kad god bi se prozor ili vrata otvorili, elektromagneti bi pokretali čekić koji je udarao u zvono. Tek 1918. godine, nakon završetka Prvog svetskog rata, pojavili su se ozbiljni zahtevi stanovništva za pouzdanim sigurnosnim sistemima. Podaci govore da su jedno vreme bili popularni tzv. “door shakers”. Naime, oni koji nisu mogli da priušte alarme za zaštitu doma, angažovali bi plaćenike koji su tokom noći prolazili pored ulaznih vrata i drmanjem proveravali da li su zaključana.

 

Tehnologija video nadzora datira iz četrdesetih godina prošlog veka, ali joj je bilo potrebno trideset godina da postane dostupna i u kućnim uslovima. Osamdesetih godina je ova tehnologija postala pristupačnija. Većina kompanija je snizila cenu inicijalne ugradnje sistema i fokusirala se na naplaćivanje mesečne naknade za održavanje.

 

Sve do devedesetih godina govorimo isključivo o žičnim sigurnosnim sistemima, koji zahtevaju ozbiljne radove prilikom instalacije i izazivaju dodatne troškove. Žične sisteme je teže ugraditi, ažurirati, a i selidba predstavlja problem. Budući da rad komponenti zavisi od konekcije putem žica, jednostavnim presecanjem žica kriminalci mogu onesposobiti kompletan sistem. 

 

Revolucija u digitalnom dobu

 

Kada je 1997. godine WiFi tehnologija ugledala svetlost dana, sigurnosni sistemi su dobili zasluženi preobražaj. Kamere su sada mogle bežično da transmituju podatke do monitoring centara, računara i mobilnih uređaja. Pojava bežičnih sigurnosnih sistema je značajno pojednostavila ceo proces instalacije, dok su i sami troškovi ugradnje i održavanja značajno sniženi. 

 

Tokom dvehiljaditih, većina kompanija korisincima nudi opciju daljinskog upravljanja sistemima tehničke zaštite. Kompletna instalacija sistema je značajno olakšana, a korisnički interfejs pojednostavljen. Iako je DIY ugradnja sada postala opcija, ubrzo se uočavaju prvi problemi takvog pristupa: dešava se da komponente ne budu pravilno instalirane, što dovodi do značajnih problema u radu sistema i otežava proces remonta. Iz tog razloga, stručna ugradnja sigurnosnih sistema je i danas preporuka

 

Bežični senzori koji podržavaju komunikaciju putem bluetooth-a, dovode do evolucije pametnih uređaja. U pitanju su uređaji kojima se može upravljati putem aplikacije na mobilnom telefonu. Današnje inovacije uglavnom podrazumevaju upgrade postojećih komponenti: privlačniji dizajn, pojednostavljen korisnički interfejs, mogućnost integracije… Deluje da smo vrtoglavi i revolucionarni razvoj noviteta u industriji sigurnosnih sistema ipak ostavili u prošlosti i danas se bavimo modernizacijom. Pored olakšane komunikacije i opcije daljinskog upravljanja, interenet povezivanje je dovelo i do prvog problema: hakovanje uređaja. Ovaj problem je izazvao opravdan strah, ali se konstantno radi na unapređenju zaštite privatnosti. 

 

Pogled u budućnost

 

U budućnosti će se komponente sigurnosnog sistema sve više oslanjati na WiFi tehnolgiju. WiFi sensing polako postaje deo naše svakodnevice. Reč je o tehnologiji koja se zasniva na monitoringu WiFi talasa radi detekcije pokreta. Budući da se navedeno rešenje ne oslanja na kamere i tradicionalne senzore, za sistem ne postoje slepi uglovi, a ima sposobnost da “gleda” i kroz zidove. Opcija podešavanja osetljivosti sistema omogućava prilagođavanje kućnim ljubimcima i smanjenje broja lažnih alarma, uz pouzdanu zaštitu prostora. Sistem obećava prostu instalaciju i upravljanje putem intiuitivne mobilne aplikacije.Zaključujemo da su čitavi vekovi razvoja tehnologije doveli do prave eksplozije na tržištu sistema tehničke zaštite, a u budućnosti nas čekaju inovacije koje će nam dodatno olakšati život. Pred nama je čitava nova generacija pametnih uređaja koji efikasno rešavaju probleme i pomeraju ograničenja. Napredak u razvoju sigurnosnih sistema je zagarantovan, dok god postoji potreba da zaštitimo svoje najmilije.


Ako ste upravo rešili da zaštite svoj dom ili poslovni prostor i u potrazi ste za modernim rešenjima tehničke zaštite, predlažemo da pregledate našu ponudu.
Predložene teme za čitanje:

 

Zašto je 2022. godina ključna za razvoj pametnih kuća

Sigurnost kampusa i studentskih domova

Sigurnosni sistemi u hotelima

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.