Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Pametni gradovi budućnosti

Pametni gradovi budućnosti - video analitika na visini zadatka

Koncept pametnih kuća svima nam je već poznat - živimo u domovima koji su prilagođeni našim potrebama i opremljeni tehnologijom koja momentalno reaguje na svaki naš zahtev. Mogućnost integracije različitih sistema otvara brojne opcije i kompletno korisničko iskustvo podiže na novi nivo. O konceptu pametnog grada se manje govori, ali je potpuno jasna ideja: od grada koji je ispunjen pametnim kućama u pametnim kvartovima, očekujemo da primenjuje najsavremeniju tehnologiju u prevenciji i saniranju mogućih problema.

 

U pametnim gradovima ćemo se osećati bezbedno, čak i kada napustimo svoj dom. Reč je o prostoru koji je prilagođen potrebama stanovnika, a njihova bezbednost, dok se kreću ulicama grada, uvek je prioritet. Dakle, umesto jednog krajnjeg korisnika, sigurnosni sistemi vode računa o svim stanovnicima jednog grada - što automatski znači da se mora osmisliti i implementirati tehničko rešenje koje će na sebe preuzeti kompleksne i ozbiljne zadatke.

 

Tehnologije koje se primenjuju prilikom upravljanja pametnim gradovima, imaju za cilj unapređenje bezbednosti i operativne efikasnosti urbanih područja. Video analitika je svakako jedan od vrednih alata za upravljanje pametnim gradom, jer generiše, sakuplja i prezentuje veoma važne podatke. Koristeći optimalno rešenje video analitike, nadležni organi su u poziciji da pravovremeno preduzmu određene korake, u cilju optimizacije upravljanja gradom, unapređenja istrage nakon incidenata i implementacije proaktivnih mera za jačanje bezbednosti. 

 

Identifikacija objekata i prepoznavanje registarskih tablica

 

Jedna od opcija koju video analitika nudi pametnim gradovima je ponovna identifikacija objekata, poznata i kao “inteligentna pretraga ljudi”. Video analitika pruža mogućnost blagovremene potrage za osumnjičenom osobom, putem mreže kamera za video nadzor. Kada se identifikuje osumnjičeni, operateri mogu pokrenuti analitiku i na ostalim kamerama, kako bi “ponovo identifikovali osumnjičenog”. Na ovaj način se može utvrditi poslednja poznata lokacija osumnjičenog, ili odrediti vremenski okvir događaja. 

 

Opcija prepoznavanja registarskih tablica je od velike važnosti, ne samo za potrebe sprovođenja zakona, nego i za potpunu automatizaciju i organizaciju parkiranja. Primenom video analitike, moguća je eliminacija sistema parking karata ili parking barijera. Pametna kamera, opremljena LPR analitikom, može identifikovati vozilo i utvrditi koliko je trajao boravak na parking prostoru, dok integracija sa sistemima plaćanja omogućava potpuno digitalno iskustvo.

 

Upravljanje saobraćajem

 

Pametni gradovi se oslanjaju na strateško planiranje, zasnovano na proverenim podacima. Bezbednost u saobraćaju je još jedan segment zaštite građana koji mogućnosti video analitike postavlja u prvi plan. Analizom prikupljenih podataka, video analitika može ponuditi vrednu statistiku i informacije koje omogućavaju planiranje izgradnje saobraćajnica i kontrolu saobraćaja

 

Prikupljajući podatke vezane za aktivnosti na putevima i raskrsnicama, video analitika omogućava praćenje saobraćajnih obrazaca. Cilj je unaprediti bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Pešaci i biciklisti su često najugroženija kategorija, pa je briga o njihovoj bezbednosti u saobraćaju posebno važna. Nadgledanje poštovanja prava prvenstva prolaza pešaka i prilagođavanja brzine u rizičnim zonama, omogućava nadležnim da isprate da li je potrebno preduzeti određene korake, kako bi se pešaci i biciklisti dodatno zaštitili. Izgradnja trake za bicikliste ili više pešačkih prelaza na prometnim putevima, samo su neki od koraka koji se mogu preduzeti, ukoliko se utvrdi da za to postoji potreba. 

 

Notifikacija o specifičnim događajima

 

Jedna od prednosti pametne tehnolgije je fleksibilnost i mogućnost prilagođavanja različitim potrebama. Aktivnosti u gradovima su uslovljene lokacijom, veličinom, naseljenošću, blizinom reke ili mora, delatnostima, industrijom… Samim tim, potrebe gradova će se razlikovati. Primera radi, grad može imati problema s ilegalnim pecanjem na reci ili jezerima. Video analitika će pružiti uvid u aktivnosti na ovim lokacijama i informacije koje će pomoći u identifikaciji sumnjivih lica. 

 

S druge strane, notifikacija o pojačanom intenzitetu saobraćaja na određenim deonicama je informacija od koje mogu imati koristi svi žitelji većih gradova. Sumnjivo ponašanje učesnika u saobraćaju ili na ulicama grada takođe se blagovremeno može detektovati, te se poslati upozorenje sumnjivom licu, ali i svima koji se u tom trenutku nađu u blizini. 

 

Upravljanje parkingom

 

Nema pametnih gradova bez sigurnih i optimizovanih garaža i parkirališta. Praćenje saobraćaja ne podrazumeva samo praćenje protoka vozila i kretanja pešaka. Upravljanje parkingom je važan segment, kojem se mora posvetiti posebna pažnja. Nesavesnog vozača koji prolazi kroz crveno svetlo je lako uočiti, međutim vozilo koje je na parkingu provelo više vremena od dozvoljenog lakše će proći “ispod radara”.

 

Problem sa kojim se, nažalost, često susrećemo je neovlašćeno korišćenje parking mesta rezervisanih za invalide. Video analitika, opremljena savremenom AI tehnologijom, omogućava automatsku identifikaciju prekšaja pri parkiranju. Obaveštenje se šalje operaterima ili nadležnim organima, koji blagovremeno mogu reagovati na nastalu situaciju. Pametna video analitika je ključna za opstanak pametnih gradova. Nadležni organi i stanovnici mogu dobiti informacije o saobraćajnim gužvama, formiranju gomile, nasilnom ponašanju... Tu su i izveštaji o radu i dužnostima civilne uprave: odnošenje smeća, čišćenje ulica, briga o zelenilu… Detekcija dima i požara je takođe jedna od zanimljivih funkcija, mada tradicionalni protivpožarni sistemi i dalje dominiraju u ovom segmentu. Pametne kuće su naša realnost, pametni gradovi budućnost, koja sve više postaje deo naše svakodnevice. Pred sigurnosnim sistemima je važan zadatak, ali je briga o bezbednosti celog grada znatno olakšana upotrebom najsavremenih tehničkih rešenja.
Predložene teme za čitanje:

 

Pametni sistemi video nadzora - sigurnost gledališta, arena, stadiona

Sigurnost kampusa i studentskih domova

Sigurnosni sistemi: istorija, evolucija i budućnost

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.