Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Važan zadatak za sigurnosne sisteme - održavanje bezbednosti u rudnicima

Blog tekst - održavanje bezbednosti u rudnicima

Važan zadatak za sigurnosne sisteme - održavanje bezbednosti u rudnicima

Rudarenje bitkoina i drugih kriptovaluta trenutno je aktuelna tema. Međutim, klasično rudarenje, najčešće duboko ispod površine zemlje, i dalje je osnovni ekonomski pokretač. Rad u rudniku je i dan danas, pored nezanemarljivog tehnološkog napretka, asocijacija za mukotrpan fizički posao, koji zahteva i izuzetnu mentalnu snagu.

 

Međunarodni organizacioni komitet za Svetski rudarski kongres svake godine izdaje izveštaj - World Mining Data. Prema izveštaju iz 2021. godine, rudarska proizvodnja na svetskom nivou je 2019. godine iznosila neverovatnih 17.9 milijardi tona! Najveći udeo u proizvodnji imaju Azija (58.9%) i Severna Amerika (15.8%). Kina, SAD, Rusija i Australija su, u ovom trenutku, vodeće rudarske zemlje. U poslednjih nekoliko godina, Australija i Kina beleže najveći rast i pretiču Afriku, posebno u proizvodnji minerala kao što su litijum, galijum i niobijum, koji se koriste u proizvodnji baterija. Međutim, bez obzira da li je zemlja u samom vrhu po zabeleženoj proizvodnji ili je njen udeo minimalan, bezbednost zaposlenih u rudniku mora biti prioritet, a važne sigurnosne smernice se moraju poštovati. Jedino na ovaj način se mogu izbeći tragedije kojih smo, nažalost, bili svedoci i u Srbiji.

 

Izazovi održavanja bezbednosti u rudarskoj industriji

 

Rudarska industrija se suočava s ekstremnim i višestrukim izazovima u pogledu održavanja bezbednosti, što znači da je pred sistemima tehničke zaštite ozbiljan zadatak. Prioritet je svakako briga o bezbednosti radnika, ali se mora voditi računa i o prevenciji krađe vrednih sirovina i opreme, izboru opreme koja funkcioniše i u ekstremnim uslovima (visoke temperature, prašina, vibracije…), usaglašavanju radnih uslova prema zdravstvenim, bezbednosnim i ekološkim propisima…

 

Rad u teškim uslovima

 

Sistemi tehničke zaštite se u rudarskoj industriji hvataju u koštac s tri glavna izazova: teški sredinski uslovi, velike površine i visoki troškovi instaliranja sveobuhvatnih rešenja. Pred sigurnosnim sistemima koji se koriste za održavanje bezbednosti u rudnicima su daleko veći izazovi nego pred sistemima koji su namenjeni za komercijalnu upotrebu. Prašina, magla, vlaga, slabo osvetljenje, ekstremne temperature i zapaljivi gasovi - varijable su koje se moraju uzeti u obzir. U dubinama rudnika, temperatura često prelazi 45℃.

 

Zaključujemo da oprema mora biti otporna, testirana i sertifikovana, a proizvođač bi navedeno morao i potkrepiti dugoročnom garancijom na uređaje. Pouzdana oprema znači da će sistem nastaviti da radi neometano i u ekstremnim uslovima rada, što za posledicu ima profitabilnost poslovanja i zaštitu zaposlenih.

 

Sva oprema koja se koristi, poput kamera za video nadzor, mora biti prilagođena rudarskim operacijama. Radnici imaju koristi isključivo od vodootporne opreme, koja je “naoružana” prigušivačima vibracija i funkcioniše u širokom temperaturnom opsegu. Kabliranje u rudnicima je takođe priča za sebe, budući da bušenje i pričvršćivanje kablova može da odradi isključivo inžinjersko osoblje. Svi kablovi moraju biti hermetički zatvoreni i zaštićeni od spoljašnjih uticaja, poput prašine i drugih čestica koje mogu izazvati oštećenja.

 

Bezbednost zaposlenih u rudniku

 

Bezbednost zaposlenih je primarna briga, posebno kada radna sredina garantuje izuzetno teške uslove rada. Prvi i osnovni zadatak - verifikacija osoblja! Odgovornost menadžmenta je da zapošljava isključivo radnike koji su prošli medicinske preglede i neophodnu obuku. Angažovanje nekvalifikovane radne snage može iznedriti brojne probleme: rizik po bezbednost radnika, oštećenje opreme, gubitak materjala ili čak i fatalni ishod. S druge strane, aktivna briga o bezbednosti radnika povećava produktivnost, sprečava zastoje u proizvodnji i štedi novac i druge resurse na duže staze.

 

Prema rečima stručnjaka, veoma je važno da lokacija zaposlenih u svakom trenutku bude poznata, kako bi se osiguralo da svi radnici budu zbrinuti u kriznim slučajevima i kako bi se bezbedno upravljalo podzemnim miniranjem. Dakle, od važnosti nije samo informacija koliko ljudi trenutno boravi pod zemljom, nego je neophodno ustanoviti i njihovu tačnu lokaciju.

 

Pored kontrole pristupa, nadzor radne zone je od suštinskog značaja za zaštitu zaposlenih. Korišćenje video nadzora u rudnicima omogućava praćenje akcije u realnom vremenu, čime se značajno skraćuje vreme potrage i spasavanja u slučaju nesreća. Video analitika omogućava i prevenciju neželjenih aktivnosti, kao što su krađa i piratsko rudarenje. Budući da se uglavnom radi o velikim površinama, radar integrisan sa sistemom za video nadzor predstavlja idealno rešenje. Primera radi, na ovaj način se može detektovati da li se radnik nalazi u rizičnom području, blizu opasnih materijala ili gasova.

 

Video nadzor u obezbeđenju rudnika

 

Sigurnosni zahtevi variraju u zavisnosti od tipa rudnika. Kod površinskih rudnika, akcenat je na kontroli pristupa i definisanju ovlašćenja za različite nivoe rizika, dok je kod podzemnih rudnika fokus više na bezbednosti zaposlenih i mogućnosti lociranja radnika u realnom vremenu.

 

Pravi izazov za sistem video nadzora je velika površina rudnika. Stotine kilometara krivudavih i strmih tunela predstavljaju otežavajuću okolnost za nesmetan i efikasan rad kamera za video nadzor. Specijalna oprema koja se koristi u rudnicima, kao i sama stručna ugradnja, uglavnom podrazumevaju veliki trošak, ali su i presudna investicija.

 

Kontrola pristupa u sektoru rudarstva

 

Fokus je na zaštiti bezbednosti radnika i održavanju kontinuiteta poslovanja. S tim u vezi, veoma je važno ispratiti kompetencije angažovanog osoblja, kako bi se dozvolio pristup isključivo radnicima koji imaju odgovarajuće kvalifikacije. Izvođači radova moraju imati aktivan radni nalog i osiguranje. U brojnim zemljama postoje i državne ili vladine licence, koje su preduslov za zapošljavanje u rudniku.

 

Jedan od najvećih rizika je zapravo umor. Govorimo o organizaciji koja je aktivna 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji. Posebnom riziku se izlažu radnici u noćnim smenama i oni koji rade u izrazito rizičnom okruženju. Sistem kontrole pristupa omogućava strogo praćenje, kako bi se izbegli prekršaji vezani za politiku zamora. Pravovremena smena radnika štedi vreme i sprečava nastanak nesreća na određenim lokacijama.

 

Popularnost biometrijske kontrole pristupa poslednjih godina konstantno raste. Međutim, primena ovakvih rešenja u rudarskoj industriji kaska. Naime, radno okruženje je takvo da može uticati na lične parametre koji su neophodni za efikasnu identifikaciju: zaposleni se brzo zaprljaju i uglavnom nose zaštitnu opremu. Rešenje ipak postoji. Sa napretkom tehnologije došlo se i do efikasnih uređaja koji i u izuzetno zahtevnim uslovima rada kao što su rudnici, pružaju 100% tačnost i upotrebljivost.

 

 

Sistemi tehničke zaštite koji se koriste za potrebe rudarske industrije moraju biti prilagodljivi promenljivim zahtevima, bez potrebe za značajnim reinvestiranjem. Jedinstveni uslovi rada zahtevaju sisteme dizajnirane prema specifičnim potrebama, koji će se pobrinuti da bezbednost radnika i opreme konstantno bude na najvišem nivou.

 

 

Predložene teme za čitanje:

 

Neispravan rad protivprovalnog sistema - reagujte na vreme

Požar na radnom mestu - prevencija i detekcija kao prioriteti!

Daljinsko upravljanje sistemima - rešenja za savremenu poljoprivredu

 

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.