Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - IIoT u službi unapređenja fabrika

Blog strana - IIoT u sluzbi unapređenja fabrika

IIoT u službi unapređenja produktivnosti pametnih fabrika

U skorije vreme beležimo porast produktivnosti u proizvodnom sektoru pametnih fabrika. Takvi rezultati su posledica sve šire primene IIoT tehnologije (Industrial Internet of Things) i upotrebe oblaka (cloud) za pohranjivanje podataka. Na ovaj način dobijamo pristup velikoj količini podataka, a daljom obradom i analizom proizvođač je sada u poziciji da predvidi moguće kvarove na opremi, te na taj način spreči neplanirane obustave rada i saseče nepotrebne troškove. 

 

IIoT u praksi

 

Moramo istaći da se prednosti primene IIoT tehnologije ne osete samo u proizvodnom sektoru, nego u celom procesu: od dizajniranja proizvoda do skladištenja. 

 

Prediktivno održavanje opreme stvara prostor za značajnu uštedu, usled smanjene učestalosti prekida proizvodnje. IHS Markit procenjuje da IIoT rešenja mogu smanjiti neplanirane zastoje za oko 30%. Dodatno, neminovni prekidi proizvodnje kraće traju, a povećava se i produktivnost, budući da operateri dobijaju upozorenje da je vreme za servisiranje opreme, te se na taj način izbegavaju potencijalni kvarovi. 

 

Daljinski pristup omogućava povezivanje s mašinama s udaljenih lokacija, radi podešavanja ili pružanja podrške, te IIoT i na ovaj način potpomaže optimizaciju proizvodnog procesa. Daljinski pristup može uključivati i praćenje fabričke proizvodnje i ključnih pokazatelja performansi, kako bi se učinkovitost opreme podigla na maksimum. Za postizanje optimalnih rezultata, svi podaci se moraju evidentirati i potom temeljno analizirati. 

 

IIoT tehnologija može pomoći proizvođačima da utvrde glavne uzročnike problema neodgovarajućeg kvaliteta finalnog proizvoda, što dalje utiče i na visinu produktivnosti i zadovoljstvo korisnika. Detaljna analiza IoT podataka se može iskoristiti za kontinuirano unapređenje proizvoda. Zahvaljujući ubrzanom razvoju veštačke inteligencije, smatra se da će softver za generativni dizajn uskoro biti u stanju da automatski, a na osnovu prikupljenih IoT podataka, samostalno kreira napredna dizajnerska rešenja proizvoda.

 

IIoT tehnologija - odabir oblaka

 

Sve šira primena IIoT rešenja, sa sobom povlači potrebu za pohranjivanjem velike količine podataka. Računarstvo u oblaku (cloud) nudi brojne prednosti, kao što je činjenica da provajder može rešavati sva pitanja vezana za IT (sigurnost, skalabilnost, upravljanje korisnicima, pohrana, hardver, umrežavanje…), dok se sama fabrika može fokusirati prvenstveno na proizvodnju. Analizom prikupljenih podataka se mogu izvesti zaključci, koji dalje imaju presudan značaj u donošenju krupnih odluka vezanih za proizvodni proces.

 

Pametna proizvodnja podrazumeva minimiziranje repetitivnih zadataka, unapređenje preciznosti i predvidljivost rasporeda održavanja opreme. Primena oblaka nudi neograničenu računarsku i procesorsku snagu, što olakšava kreiranje optimalnih poslovnih modela.

 

Ekonomski i ekološki aspekti pohranjivanja podataka na oblaku se ne mogu zanemariti. Naime, korišćenje IIoT cloud platforme sa zajedničkom infrastrukturom, omogućava smanjenje troškova, uz uštedu energije.

 

Kako bi se osigurao uspeh primene IIoT rešenja utemeljenog na cloud-u, pametne fabrike prethodno moraju ispuniti određene infrastrukturne i hardverske zahteve. Kada je reč o izboru između privatnog i javnog cloud-a, u obzir se uzimaju potrebe i krajnji cilj korisnika. Privatni oblak je rešenje za korisnike koji žele sopstvenu platformu, na kojoj barataju izolovanim podacima i okruženjem. Valja napomenuti da se kod privatnog oblaka proizvođač sam brine o sigurnosti, skalabilnosti, fleksibilnosti i integritetu pohranjenih podataka, dok se kod javnog oblaka o svemu navedenom brine provajder usluge.

 

Dalji napredak IIoT tehnologije se oslanja na edukaciju

 

Pohranjivanje na cloud-u predstavlja globalno rešenje i najveća prepreka za dalje širenje IIoT tehnologije i razvoj pametnih fabrika, jeste bojazan proizvođača da skladišteni podaci nisu dovoljno zaštićeni. Naime, proizvođače je ponekad teško ubediti da su cloud rešenja sigurnija od implementacije lokalnih rešenja, kroz organizaciju IT odeljenja koja su odgovorna za brigu o sigurnosti i upravljanje podacima. 


Za rešenje ovog problema ne postoje prečice, nego se napredak najviše oslanja na edukaciju korisnika. Jednostavnim izlaganjem statističkih podataka se dolazi do zaključka da provajderi usluga na cloudu postižu daleko bolje rezultate po pitanju zaštite podataka i mogućnosti umrežavanja od većine lokalnih IT odeljenja.

 

 

 

Predložene teme za čitanje:

 

Požar na radnom mestu - prevencija i detekcija

Sigurnost kampusa i studentskih domova

2022. godina - ključna za razvoj pametnih kuća

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.