Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Bezbednost doma i poslovnog prostora - trendovi za 2023 godinu

Blog tekst - bezbednost doma i poslovnog prostora - trendovi za 2023 godinu

Bezbednost doma i poslovnog prostora - trendovi za 2023. godinu

Početak godine je pravo vreme da se pozabavimo inovacijama i trendovima u svetu sistema tehničke zaštite koji će, po svemu sudeći, obeležiti narednih dvanaest meseci. Ono što odmah primećujemo jeste da se širi svest o važnosti ugradnje odgovarajućih sigurnosnih sistema u domove i poslovne prostore, te stručnjaci prognoziraju da će tržište sistema tehničke zaštite premašiti vrednost od 76 milijardi dolara do 2027. godine. Vratimo se na tekuću godinu, u kojoj će krajnji korisnici imati priliku da isprobaju pojednostavljen korisnički interfejs, testiraju nove mogućnosti integracije i rešenja za pohranjivanje snimljenog materijala, koja uključuju cloud. Godina pred nama ne obećava epohalna otkrića, ali noviteti i ažuriranja postojećih rešenja sigurno neće izostati. 

 

Pametna tehnologija - AI i IoT

 

Sada već možemo govoriti o čitavoj deceniji ubrzanog razvoja AI tehnologije. Razvoj se nastavlja i ove godine. Ključna reč je automatizacija, a odnosi se na povezivanje i integraciju više sistema unutar jednog domaćinstva ili poslovnog prostora, kao i mogućnost upravljanja sistemom s udaljenih lokacija. Mehaničke opcije za brigu o bezbednosti (poput ključa) polako odlaze u zaborav i mesto prepuštaju pametnim rešenjima. Pametna rešenja podrazumevaju strateško pozicioniranje kamera, senzora i detektora i integraciju sistema, uz monitoring. 

 

Najvažniji zadatak AI tehnologije u svetu sistema tehničke zaštite, jeste donošenje pametnih odluka na osnovu ranije prikupljenih podataka. Sistem na sebe preuzima potpunu brigu o prostoru, imovini i ljudima, te automatski reaguje na svako odstupanje od datih inputa. 

 

IoT obuhvata različite senzore i uređaje koji su međusobno povezani, komuniciraju i obavljaju zadatke, bez portebe za ljudskom kontrolom. Jasno je zašto ova opcija sve više zamenjuje konvencionalni hardver. 

 

Pohranjivanje na oblaku

 

Očekuje se da će cloud preuzeti primat kada je u pitanju skladištenje snimljenog materijala. Cilj je da brigu o dostupnom memorijskom prostoru ostavimo po strani, a najprimamljivije rešenje je prelaz sa SD kartica na cloud. Korisnici, na ovaj način, mogu brzo i lako upravljati snimcima, s bilo koje lokacije i u bilo kom trenutku. Lakoća pristupa i skladištenja su karakteristike kojima je cloud pobrao simpatije krajnjih korisnika. 

 

Unapređena integracija među platformama i uređajima

 

Glasovni asistenti su postali deo naše svakodnevice. Bilo je da je vaš izbor Siri, Google Assistant ili neka treća opcija, sigurno ste se već navikli na korisnu komunikaciju sa svojim glasovnim asistentom. Dodatna prednost je mogućnost integracije glasovnog asistenta s vašim sigurnosnim sistemom. Pored toga, integracija više sigurnosnih sistema omogućava kreiranje sigurnog prostora u vidu pametnih kuća. Primera radi, povezivanje pametnih svetala, alarmnog sistema i video nadzora - garantuje vrhunsku bezbednost unutar štićenog prostora. Aktivacija određenih funkcija putem glasovnih komandi i automatizacija većine procesa nam možda i dalje deluje kao luksuzna opcija. Međutim, radi se o trendu koji polako postaje standardni zahtev prilikom kupovine nekretnine.

 

Sofisticiraniji senzori

 

Kada je u pitanju tehnička zaštita doma, slobodno možemo reći da analogni sistemi polako odlaze u zaborav. Savremena rešenja ne uključuju žično povezivanje, te se pri ugradnji štede materijal, novac, vreme i drugi resursi. Reč je o sistemima koji nude sofisticiranije senzore, širi opseg delovanja i duže vreme rada. 

 

Već smo ušli u eru 8K nadzornih kamera, a u ponudi se mogu pronaći i senzori nove generacije, s unapređenim performansama: prepoznavanje lica i glasa za redukciju lažnih alarma, funkcija “ovlašćenog pristupa” za brzo otkrivanje svakog pokušaja upravljanja sistemom bez odgovarajućih pristupnica i mogućnost solarnog i baterijskog napajanja, za slučaj nestanka struje.

 

Energetska efikasnost

 

Briga o energetskoj efikasnosti postaje prioritet. Reč je o globalnom problemu, a rešenje pokrećemo iz svoje kuće. Danas su nam na raspolaganju pametni i energetski efikasni sigurnosni sistemi. Primera radi, u ponudi se nalaze komponente na solarni pogon, te se na taj način obezbeđuje održiv i samodovljan izvor energije. Automatizacija putem AI tehnologije, nudi opcije brige o uštedi resursa. Na osnovu uočenih paterna ponašanja krajnjih korisnika, sistem je u stanju da automatski reguliše potrošnju: održavanje temperature prostora, pametna svetla koja se gase ako niko nije prisutan…Ostaje da vidimo da li će nam 2023. godina doneti i neka iznenađenja u vidu inovacija koje nismo očekivali. Prema sadašnjim prognozama stručnjaka, očekuje nas kontinuirani razvoj u smeru implementacije efikasnih i pametnih sigurnosnih sistema najnovije generacije.

 

 

Predložene teme za čitanje:

 

Daljinsko upravljanje - rešenje za savremenu poljoprivredu

Požar na radnom mestu - prevencija i detekcija kao prioriteti!

Sigurnost gledališta, stadiona, arena

 

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.