Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Pozicioniranje kamera za video nadzor - saveti za preduzeća

Blog tekst na temu pozicioniranja kamera za video nadzor

Pozicioniranje kamera za video nadzor - saveti za preduzeća

Statistika je neumoljiva - broj provala u mala, srednja i velika preduzeća iz godine u godinu raste. Baš iz tog razloga, menadžment sve većeg broja kompanija se odlučuje na ugradnju kvalitetne opreme za video nadzor u i oko poslovnog prostora. Međutim, iako veoma važan, kvalitet nabavljene opreme nije jedini bitan faktor prilikom ulaganja u sistem tehničke zaštite. Podjednako je važno strateško pozicioniranje kamera, a ne smemo zaboraviti ni na profesionalnu ugradnju.

 

Primera radi, vaše preduzeće može biti zaštićeno proverenom opremom, renomiranog proizvođača. Međutim, ukoliko kamera nije pravilno pozicionirana - sistem video nadzora će zaista zabeležiti kristalno jasnu sliku štićenog prostora, ali to neće biti snimak od kojeg će policija imati koristi, niti koji se može koristiti kao valjan dokaz tokom sudskog postupka. Važan je kvalitet snimka, ali je podjednako važno da kamera zabeleži aktivnosti na željenoj lokaciji.

 

Ako ste odlučili da zaštitite svoj poslovni prostor, savetujemo da instalaciju opreme prepustite stručnjacima, kako biste bili sigurni da su kamere pravilno postavljene i to na odgovarajućim pozicijama.

 

Najbolje lokacije za instalaciju kamera za video nadzor

 

  1. Parkinzi

Veliki broj posetilaca će posetiti parking vaše kompanije pre nego što stupi u zgradu. Baš iz tog razloga je veoma važno da budno oko kamere neprestano prati ko dolazi, a ko napušta prostor. Kamera mora biti pozicionirana tako da pokriva celokupan prostor parkinga, te se po potrebi mogu instalirati i dodatne kamere. Jedna od prednosti instalacije kamera koje pokrivaju parking prostor, svakako je mogućnost zumiranja registarskih tablica, ukoliko za to postoji potreba. 

 

  1. Kantine ili prostor za relaksaciju

Snimak koji zabeleži kamera može biti presudan materijal prilikom rešavanja nesporazuma ili nesuglasica među zaposlenima. Zaposleni će pauze najčešće provoditi u kantini ili prostoru za relaksaciju, pa su upravo to i lokacije gde će najčešće dolaziti do konflikata. Ukoliko prepirka preraste u fizički obračun, od velike je koristi video snimak koji će pokazati šta se zapravo dogodilo i ko je zapravo bio inicijator. Na ovaj način se štede vredni resursi, poput novca i vremena. Nema razloga da gubite vreme na sprovođenje dugoročnih istraga, kada vam jedan pogled na video materijal može dati sve potrebne informacije.

 

  1. Recepcija

Nakon što napuste parking, posetioci, klijenti ili gosti, će se zaputiti na recepciju. Recepcija je praktično prva linija odbrane u samom poslovnom prostoru i kamera pozicionirana u blizini recepcije sigurno će pribaviti vredan video materijal. Kamere koje pokrivaju prostor recepcije su obično nešto manje ili sakrivene, kako ne bi upadale u oko i kako ih potencijalni provalnici ili vandali ne bi odmah primetili i pokušali da ih se reše.

 

  1. Prostor za odlaganje otpada

Možda zvuči neobično, ali prostor za odlaganje otpada je strateški odlična lokacija za pozicioniranje kamera za video nadzor. Naime, ovaj prostor je najčešće značajno udaljen od glavne zgrade, pa je često zanemaren. Baš zato će se potencijalni provalnik ovde osećati bezbedno i smatraće da je uspešno zaobišao sve mere zaštite štićenog prostora. S druge strane, prostor za odlaganje otpada je dovoljno blizu glavne zgrade da ga potencijalni provalnici mogu koristiti kao idealno skrovište pre napada - imaju otvoren pogled na “metu”, a praktično su nevidljivi. Uvek moramo biti korak ispred potencijalnih provalnika, a instalacija kamera blizu kontejnera je svakako korak koji ne očekuju.

 

  1. Skladišta/ostava

Skladišta ili ostave su prostori u kojima se čuvaju proizvodi ili potrošni materijali. Ne moramo dodatno objašnjavati zašto su ove prostorije posebno primamljive kradljivcima. Čak i ako vaša kompanija ima samo malu ostavu u kojoj držite kancelarijski materijal, ne libite se da i taj prostor zaštitite video nadzorom. Ako ugradnju prepustite profesionalcima, možete biti sigurni da će dovoljan broj kamera strateški pokrivati kompletan štićeni prostor. Pored strateškog pozicioniranja, postoje i praktični saveti koji će vašem video nadzoru omogućiti nesmetan rad:

 

  1. Izbegavajte jako pozadinsko osvetljenje

Ako su kamere postavljene u prostorijama koje dobijaju dosta prirodnog svetla (poput recepcije) ili su izložene jakom veštačkom osvetljenju (poput skladišta), mogu naići na poteškoće u funkcionisanju. Naime, jako pozadinsko osvetljenje onemogućava kamerama da “uhvate” važne detalje i tako pomognu prilikom identifikacije.

 

  1. Pouzdano osvetljenje

Pozadinsko osvetljenje ne bi smelo da bude jako, ali bi moralo da bude konzistentno. Promene u jačini osvetljenja mogu nepovoljno uticati na rad kamere, jer su neophodna neprestana prilagođavanja promenljivim uslovima. S tim u vezi, kvalitet snimaka može da varira u zavisnosti od jačine osvetljenja u datom trenutku. Zato se pobrinite da osvetljenje u štićenom prostoru bude pouzdano.

 

  1. Izbor odgovarajuće kamere

Uvek birajte kvalitet. Međutim, performanse kamere moraju odgovarati štićenom prostoru. Primera radi, kamera koja je kreirana za pokrivanje manjeg prostora poput ostave, neće savršeno obavljati zadatak pokrivanja većeg prostora poput parkinga. Baš zato je veoma važno da se pre kupovine opreme za video nadzor posavetujete sa stručnim licem i predočite svoje želje, potrebe i raspoloživi budžet.

 

  1. Profesionalna instalacija

Logičan nastavak na prethodnu stavku - uvek ugradnju komponenti prepustite stručnjacima. Oprema visokog kvaliteta neće pokazati vrhunske rezultate ako je nepravilno instalirana. Što je još gore, uljuljkaćete se u osećaj lažne sigurnosti i biti ubeđeni da ste maksimalno zaštićeni, iako postoje brojni sigurnosni propusti. Ukoliko ste upravo u potrazi za savršenim sistemom video nadzora za svoje preduzeće, predlažemo da pogledate našu ponudu i konsultujete se s našim stručnjacima. Zajedno ćemo se postarati da pronađemo idealno rešenje tehničke zaštite za vaše potrebe, koje se savršeno uklapa s vašim raspoloživim budžetom.

Predložene teme za čitanje:

AIoT - budućnost na dohvat ruke

Pametni gradovi budućnosti

Sigurnosni sistemi u hotelima - noviteti, integracije i vrhunska zaštita

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.