Kontrola pristupa

Kontrola pristupa

 

Šta je kontrola pristupa?

Obezbedjivanje objekata često prati i sistem za video nadzor i kontrolu radnog vremena.
 
Kontrolu pristupa ili kontrolu izlaza srećemo svakodnevno, u običnim stvarima, mada je na primer ne doživljavamo tako. Ako hoćemo ući na primer u bioskop ili pozorište ili javni prevoz potrebna nam je karta koja ovde ima funkciju kontrole pristupa. Kase u trgovinama su kontrola pri kontroli izlaska iz radnje, tako da nema razloga za iznenađenjima potrebe kontrolisanju određenih radnji ili ulaza.
 
Kada se govori o područjima fizičke i informativne sigurnosti, onda se mora shvatiti da je kontrola pristupa neizbežna i prvi faktor za parcijalna ograničenja pristupa mestu ili drugom izvoru koji treba biti zaštićen odnosno biti dostupan za pristup onim osobama koje su poslovno ili privatno neugrožavajuće ili dobrodošle.
 
 
Davanje pristupa takvim osobama u resorse zaštite dajemo im takozvanu autorizaciju.
 
Prvobitna rešenja za ograničavanja pristupa je bilo angažovanje fizičkog obezbeđenja (straža,graničar, izbacivač, recepcioner), koje nije ovim načinom zaštitite potisnuto ali jeste modernizovano i unapređeno te je ulaz u objekat, zgradu ili prostoriju, gde je to potrebno podignut na vrlo visok stepen zaštite i pokazao se vrlo efikasnim jer je funkcionisao tamo gde bi ljudski faktor zatajio.
 
Fizička kontrola pristupa se dakle postiže klasičnim ljudskim obezbeđenjem ili mehanički bravama i ključevima, ili kroz tehnološka sredstva koje čine alarmni sistemi a koja su danas unapređena da zavisno o potrebi nivoa sigurnosti te ih primenjujemo na razne načine-kontrolom pomoću biometrije lica kontrola otuskom prsta itd... širok je način primene elektronskih sistema koji menjaju brave, ključeve i fizičko obezbeđenje. Ovim načinom zaštite pri pristupu neovlašćenih ili nepoželjnih osoba pristup ulasku biva odbijen, vrata ostaju zatvorena, pokušaj ulaska snimljen a u slučaju nasilnog pokušaja upada, oglašava se alarm ili se aktiviraju drugi sistemi zaštite.
 
 
Svi sistemi za kontrolu pristupa ograničavaju pristup zaposlenima ili drugim osobama do područja objekta ili prostorije lakim montiranjem ovih sistema ili na mestima odakle želimo njegovu zaštitu. a dopuštaju ovlašteni ulazak onima koi imaju šifru ili kod ili druge parametre potrebne za ulaz-izlaz u zavisnosti od izabranog načina zaštite, a čijim upravljanjem je moguće pristupiti daljinski putem – kontrolna tabla ili putem sistemskog kompjutera ili sve češće internetskom konekcijom o čemu odlučuje vlasnik ili ovlašteni administrator.