Šta je kontrola pristupa?

Obezbeđivanje objekata često prati i sistem za video nadzor i alarmni sistem.

Kontrolu pristupa ili kontrolu izlaza srećemo svakodnevno. Ako hoćemo ući na primer u bioskop ili pozorište ili javni prevoz potrebna nam je karta koja ovde ima funkciju kontrole pristupa. Kase u radnjama su kontrola pri kontroli izlaska iz radnje. Na autobuskim stanicama imamo peronske karte i kapije. Sve u cilju što lakše kontrole ulazaka i izlazaka.

Kada se govori o područjima fizičke i informativne sigurnosti, onda se mora shvatiti da je kontrola pristupa neizbežna. U velikim trgovinama zaposleni imaju pristup određenim nivoima objekta. Radnici na utovaru i istovaru robe nemaju pristup prodajnom kao ni administrativnom delu. I mnogi drugi primeri.

 

 

Određenim osobama, kao na primer gostima ili specijalnim zvanicama se može odobriti pristup određenim zonama.

Davanje pristupa takvim osobama u resoru zaštite naziva se autorizacija.

Prvobitna rešenja za ograničavanja pristupa su bila angažovanje fizičkog obezbeđenja (stražar, graničar, izbacivač, recepcioner), koje nije ovim načinom zaštitite potisnuto ali jeste modernizovano i unapređeno te je ulaz u objekat, zgradu ili prostoriju, gde je to potrebno podignut na vrlo visok stepen zaštite i pokazao se vrlo efikasnim jer je funkcionisao tamo gde bi ljudski faktor zatajio.

Fizička kontrola pristupa se dakle postiže klasičnim ljudskim obezbeđenjem ili mehanički bravama i ključevima, ili kroz tehnološka sredstva koje čine alarmni sistemi a koja su danas unapređena da zavisno o potrebi nivoa sigurnosti te ih primenjujemo na razne načine-kontrolom pomoću biometrije lica, kontrola otiskom prsta itd... širok je način primene elektronskih sistema koji menjaju brave, ključeve i fizičko obezbeđenje. Ovim načinom zaštite pri pristupu neovlašćenih ili nepoželjnih osoba pristup ulasku biva odbijen, vrata ostaju zatvorena, pokušaj ulaska snimljen a u slučaju nasilnog pokušaja upada, oglašava se alarm ili se aktiviraju drugi sistemi zaštite.

 

 

Svi sistemi za kontrolu pristupa ograničavaju pristup zaposlenima ili drugim osobama do područja objekta ili prostorije. Ovi sistemi se lako montiraju, samo njihovo pozicioniranje i namena iziskuju osobu koja ima iskustva sa projektovanjem ovakvih sistema.